НАСПРОТИ

НАСПРОТИ
- наперекор, напротив.

Казачий словарь-справочник. — Сан. Ансельмо, Калифорния, С.Ш.А.. . 1966-1970.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Смотреть что такое "НАСПРОТИ" в других словарях:

  • Ормузд — (перс. Ahura Mazda) мит. врховно божество во староперсиската маздаистичка религија според учењето на религијата на Заратустра: светлина, принцип на доброто, наспроти Ариман (Ахриман) во кој е олицетворено злото …   Macedonian dictionary

  • буржоазија — (фр. bourgeoisie) 1. првобитно: назив за граѓанството наспроти повисоките сталежи на феудалното општество (благородништвото и свештенството) 2. денес: владејачка класа во капитализмот која е сопственик на средствата за производство и живее од… …   Macedonian dictionary

  • идеализам — (грч. idea) 1. еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти материјализмот, смета дека идејата, свеста, духот е примарното нешто, а природата, постоењето, материјата е нешто секундарно објективен идеализам или конкретен идеализам… …   Macedonian dictionary

  • кул-џез — (анг. cool jaz) еден стил во џезот (натамошна развојна варијанта на бибапот) што се јавува во 1950 година во САД наспроти немирните ритми на стариот џез, кул џезот се стреми кон мирност, кон мелодија, и го нагласува убавиот звук …   Macedonian dictionary

  • минезингер — (гер. Minnesinger) лирски поет и пејач во средниот век, а особено во 13. век во Германија минезингерите биле витешки пејачи, наспроти мајстерзингерите што следувале по нив …   Macedonian dictionary

  • монопсон — (грч. monos, орѕоп пазар) трг. ситуација на пазарот кога наспроти понудата се јавува само еден купувач …   Macedonian dictionary

  • патрициј — (лат. patricius) 1. кај старите Римјани: човек од привилегираниот сталеж на политички полноправии граѓани што биле наспроти плебејците 2. во доцноримскиот и византискиот период: титула на највисоки граѓански и воени управувачи и почесна титула… …   Macedonian dictionary

  • позитив — (лат. positivus) 1. грам. првиот споредбен степен, придавката или прилогот во формата во која обично се кажуваат, наспроти компаративот и суперлативот 2. фотографска слика, отпечаток, копија добиена од негатив …   Macedonian dictionary

  • укијо — е (јап.) насока во јапонската уметност во 17. 19. век реалистички обработени содржини од животот на куртизаните, артистите и веселите луѓе, наспроти дворската и сакралната уметност …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»